Честване на Тодоровден в Белене

Ник Цветомиров Босилков с кобила Джазира е тазгодишният победител в традиционната за Белене кушия на Тодоровден. Ник е на 14 години и за втора година участва в конна надпревара. Втори е Ахмед Ахмедов на 15 години с кон Миро, а трети е Емил Георгиев Тодоров (17-годишен с кобила Мая). Участие в кушията взеха още Ивайло Димитров Иванов (35 години, с кобила Зара), Павлин Димитров Попов (36 години, кобила Албена) и Десислава Георгиева Димитрова (30 години, с кобила Априлка). Първенецът получи от Община Белене 70,00 лева и Грамота. 50,00 лева и Грамота бе наградата за заелия второ място, а за класиралия се на трето – 30,00 лв. и Грамота. Грамота за участие и по 20,00 лева получиха останалите смелчаци.
Традицията и тази година в Белене бе спазена и имаше надбягване с каруци и файтони. В него се включиха Георги Тодоров Пашанков (77 години, с кобила Събка), Павел Франчешков Терзиев (67 години, с кобила Мая) и Георги Тодоров Костов (45 години, с кон Барон). При тях състезателен характер нямаше, затова участниците получиха от кмета на общината Милен Дулев Грамота и парична награда в размер на 20,00 лева.
Всички участници в кушиите в Белене получиха награди от представителите на Асоциацията за румъно-българско приятелство “Зарезан” – гр. Александрия (Румъния), които днес – 4 март, бяха в града ни.
Кметът Милен Дулев, заместникът му Малина Ешекова и председателят на Общински съвет-Белене д-р Бистра Павловска, освен че присъстваха на конните надбягвания в местността „Лунгата” и веселието на площад „Шаран”, бяха и на неделната литургия в православната църква „Св. вмчк. Георги Победоносец”.

Ралица Господинова