Второ издание на Фестивал на река Дунав ще се проведе в Белене

ФЕСТИВАЛ НА РЕКА ДУНАВ ОРГАНИЗИРА БЕЛЕНЕ
ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА

В дните 29 юни – 1 юли в Белене ще се проведе Фестивал на река Дунав. „Възползваме се от Международния ден на река Дунав – 29 юни, за да организираме този празник. Той е своеобразна благодарност към реката, която минава край града ни. Провеждаме го за втора поредна година и е повод заедно да посрещнем Юлското утро”, сподели кметът на община Белене Милен Дулев. Програмата предвижда кулинарно състезание под мотото „Беленска трапеза” със специалното участие на известния готвач Ути Бъчваров на 1 юли от 17.00 часа. Час по-късно ще е концертът „Дунав пее и играе”, в който ще се включат самодейни състави от региона. Любителите на риболова ще могат да изпробват късмета си в състезание по риболов, както и да обменят добри риболовни практики и да се включат в обучение за рибари на 1 юли от 8.00 часа. За децата ще има организирана „Детска щуротека” с DJ на 29 юни от 10.00 часа. Планиран е и велопоход до Защитена местност „Кайкуша” на 30 юни от 9.00 часа. Посрещането на Юлското утро на брега на река Дунав край Белене ще е на 30 юни от 21 часа с рок групите „Изида” – град Левски, „Хоризонт” – София, Светльо Витков и „Хиподил”. Всички събития ще се провеждат в парка пред Посетителския център на Природен парк „Персина” в крайдунавския град Белене.
Част от събитията във фестивалната програма ще се реализират благодарение на финансовата подкрепа по проект LENA на Програма за Транснационално сътрудничество „Дунав” (Interreg Danube Transnational Programme).

Ралица Господинова,
главен редактор на вестник „Дунавски новини”

The Project LENA – Local Economy and Nature Conservation in the Danube Region is co-funded by the European Regional Development Fund (ERDF), the Instrument for Pre-Accession Assistance II (IPA II) and the European Neighborhood Instrument (ENI)