Предстоящи събития

2017 година

––––––––––––––––––––––––––––
28 декември (четвъртък) от 8.30 часа в спортната зала на ЦПЛР-ОДК-Белене ще се проведе благотворителен волейболен турнир.


18 – 22 декември – Коледен базар в Белене.

————————–

4 декември (понеделник) от 17.30 часа – запалване Коледните светлини в Белене, площад “България”

—————————————–

31 октомври (вторник) от 18.00 часа пред сградата на читалището – честване на Деня на народните будители

—————————————–

1 октомври (неделя) от 17.30 часа пред административната сграда на Община Белене – концерт “С музика по-лесно се живее”, посветен на 1 октомври

—————————————–

22 септември (петък) от 10.00 часа пред административната сграда на Община Белене – честване на Деня на българската независимост

—————————————-

1 – 3 септември (петък – неделя) – празници “53 години Белене град”

—————————————-

От 29 юни до 1 юли, включително, в Белене ще се проведе второ издание на Фестивал на река Дунав.

(Повече подробности може да прочетете в раздел “Новини” – публикация от 20 юни 2017 г.)

_____________________________

На 1 юни (четвъртък) от 15.30 часа в салона на НЧ “Христо Ботев-1892” Драматичен театър “Ловеч” ще представи постановката “Лудориите на Емил” по романа „Емил от Льонеберя” на Астрид Линдгрен. Вход – свободен.

_____________________________

На 25 май (четвъртък) от 19.00 часа в салона на НЧ “Христо Ботев-1892” Театрална трупа “БелАрт” – Белене ще представи спектакъла “Двойки”. Вход – свободен, подарък от общинското ръководство към жители и гости на град Белене.

_____________________________

На 24 май (сряда) от 10.00 часа на площад “България” тържествено честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

_____________________________
На 22 май (понеделник) от 19.00 часа в салона на НЧ “Христо Ботев-1892” – Белене Драматичен театър “Ловеч” ще представи постановката “ЦЪРКВА ЗА ВЪЛЦИ”.
______________________________

На 22 май (понеделник) от 16.00 часа в Ритуалната зала на Община Белене ще е представянето на стихосбирката “КУЛА” на Божидар Богданов
______________________________

На 16 април (четвъртък) от 17.30 часа на площад “Шаран” Община Белене организира Великденско веселие.
_____________________________
На 9 март (четвъртък) от 10.00 до 16.00 часа в сградата на Медицински център “Бел Медик” ЕООД-Белене ще се извършат безплатни ехографски прегледи на коремни органи на лица с хронични стомашно-чревни заболявания от д-р Горан Сарафиловски – гастроентеролог – ехографист при Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Георги Странски” – Плевен. ИНИЦИАТИВАТА Е ПОД ЕГИДАТА НА Д-Р БИСТРА ПАВЛОВСКА – общопрактикуващ лекар и председател на Общински съвет-Белене.
_____________________________

Честване на Тодоровден организира Община Белене на 4 март (събота).
(Повече подробности може да прочетете в раздел “Новини” – публикация от 23 февруари 2017 г.)
_____________________________

Община Белене организира тържествено честване на 3-ти март – Националния празник на Република България и 139 години от Освобождението на България, на 3 март (петък) от 10.00 часа пред сградата на Общината и от 10.30 часа – пред Паметника на загиналите във войните беленчани.
______________________________
Община Белене обяви втори общински конкурс за мартеници “Бяло и червено”. Срокът за подаване на мартениците е 24.02.2017 г. в Община Белене, Обреден дом. Най-добрите ще бъдат наградени на 28.02.2017 г. от кмета на община Белене Милен Дулев.
(Повече подробности може да прочетете в раздел “Новини” – публикация от 3 февруари 2017 г.)
______________________________

2016 година
______________________________

На 2 декември (петък) от 17.30 часа на площад „България” ще е традиционното „светване” на елхата пред сградата на читалището.
————————

На 2 декември (петък) от 18.00 часа в салона на НЧ „Христо Ботев-1892” ще се състои благотворителен концерт за Мариела Вълкова. В концерта ще вземат участие изпълнители от Клуб „Естрада” – Свищов, Група „Изида”, Мая Ангелова, Детска танцова школа към НЧ „Христо Ботев-1892” – Белене и младежкия хор към църква „Рождение на Блажена Дева Мария”. Входът за благотворителния концерт ще е 5,00 лева.

————————-
До 12 декември ученици от І до VІІ клас от училищата на територията на община Белене могат да участват в конкурс за изработване на Коледна картичка и Коледна украса. Конкурсът е обявен от Община Белене и „Екоколект” АД. Творбите трябва да бъдат изработени от природни и/или екологични (рециклирани) материали и да съдържат Коледно пожелание.
(Повече подробности може да прочетете в раздел “Новини” – публикация от 26 ноември 2016 г.)
————————–

На 5 септември (понеделник) от 17.30 часа на площад “България” Община Белене организира Златна сватба. При лошо време ритуалът ще се състои в салона на НЧ “Христо Ботев-1892” – Белене.
————————–
В дните 2 – 4 септември 2016 година Белене ще отпразнува 52-годишнина от обявяването си за град. От Община Белене е подготвена празнична програма.
(Програмата с предвидените събития може да видите в раздел “Новини” – публикация от 15 август 2016 г.)
————————-

На 29 юни, 1 и 2 юли в Белене ще се проведе първият по рода си „Фестивал на река Дунав 2016”. Организатори на събитието: Община Белене и Дирекция на Природен парк „Персина”. Съорганизатори: Общински детски комплекс – Белене, Басейнова дирекция „Дунавски регион” – Плевен и „Ловно-рибарско сдружение Никопол”
(Програмата с предвидените инициативи може да откриете в раздел „Новини” – публикация от 15 юни 2016 г.)
————————-

На 2 юни (четвъртък) от 10.00 часа в Белене официално ще бъде отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Програмата включва шествие от сградата на Община Белене до Паметника на загиналите във войните беленчани, където ще бъдат поднесени венци и цветя.
Начало: 10.00 часа пред административната сграда на Общината. Организатори на събитието: Община Белене и НЧ „Христо Ботев-1892” – Белене
————————–

На 1 юни (сряда) от 18.30 часа в салона на НЧ „Христо Ботев-1892” Драматичен театър – Ловеч ще представи комедията „Опечалена фамилия” от Бранислав Нушич.
Цена на билета – 3,00 лева, а за всички, ангажирани в сферата на образованието и културата – безплатно (включително и пенсионирани учители). Подаръкът е от ръководството на Община Белене по повод 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
—————————

На 1 юни (сряда) от 16.00 часа на площад „България” ще се проведе Детски празник с участието на аниматори от Парти агенция „Акварело” – Свищов.
Веселието е подарък от ръководството на Община Белене към всички деца от града и петте кметства по повод 1-ви юни – Деня на детето.
—————————-

На 1 юни (сряда) от 15.00 часа в салона на НЧ „Христо Ботев-1892” Драматичен театър – Ловеч ще представи детската постановка „Рапунцел” по Братя Грим.
Вход – свободен. Постановката е подарък от ръководството на Община Белене към всички деца от града и петте кметства по повод 1-ви юни – Деня на детето.
—————————-

На 28 май (събота) от 11.00 часа на Втори обект на остров Персин (Белене) ще се състои 27-то поклонение в памет на всички жертви на тоталитарните режими на ХХ век. Организатори на събитието: Фондация „Остров Белене”, Културен център „Евгений Босилков”, Съюз на репресираните. Ще присъстват президентът на Република България Росен Плевнелиев, папският нунций в България монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари, министри и дипломати, бивши концлагеристи, граждани. Всеки желаещ може да се включи към поклонението. Ще има организиран безплатен транспорт до Втори обект на о. Персин.
—————————-

На 24 май (вторник) от 10.00 часа на площад „България” тържествено ще бъде отбелязан 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Организатори на събитието: Община Белене и НЧ „Христо Ботев-1892”.
—————————–

На 21 май (събота) от 10.00 часа пред сградата на Детски комплекс-Белене Сдружение „Жените в ядрената индустрия”, секция Белене организира тържество под наслов: “Син съм на земя прекрасна, син съм на юнашко племе”, посветено на 140 години от “Априлското въстание – 1876 г”.
—————————–

На 19 май (четвъртък) от 18.30 часа в салона на читалището Театрално студио „КласА” при СОУ „Димчо Дебелянов” представя „Нашенци” по Чудомир. Режисьор на спектакъла е Фердинанд Савчев. В ролите: Миглена Стефанова, Полина Павлова, Тервел Савчев, Виктор Бонжолов, Мартин Красимиров, Павел Павлов, Ивелина Крумова, Елена Ганкова, Аксения Вричева, Вероника Ангелова, Ирина Росенова, Милена Якимова, Ивелина Шопова.
—————————–

На 17 май (вторник) от 15.00 часа в зала №26 на Община Белене ще се проведе Общо събрание на Сдружение „Местна инициативна група Белене-Никопол”. В предварително обявения дневен ред е включена една единствена точка, а именно – Одобрение на Стратегия за местно развитие 2014-2020 г.
(подробности може да откриете в раздел „Новини” – публикация от 9 май 2016 г., както и в ЗА ОБЩИНАТА – Институции и организации – МИГ Белене-Никопол – Покана Общо събрание)
—————————–

На 11 май (сряда) в салона на читалището Театрална трупа „БелАрт” – Белене ще представи постановката „Службогонци” от Иван Вазов. Премиерата на спектакъла ще започне в 19.00 часа. В ролите: Фердинанд Савчев, Миглена Кунова, Веска Кръстева, Райчо Кондров, Иван Динов, Здравко Митев, Павел Каракашев, Симона Ковачева и Тихомир Костов. Режисьор: Митко Рупов. Билети се продават в читалището. Цена – 3,00 лева.
————————–

На 9 май (понеделник) от 18.30 часа в салона на читалището ще се състои тържествен концерт под надслов „Хора, помнете!”, посветен на 9-ти май – Ден на победата и Ден на Европа. Организатори: НЧ „Христо Ботев-1892” – Белене и Пенсионерски клуб „Надежда” – Белене
Вход свободен.
—————————-

На 7 май (събота) от 19.00 часа в салона на НЧ „Христо Ботев-1892” – Белене Драматичен театър „Ловеч” ще представи постановката „Търся нов съпруг” от Миро Гавран. Участват: Тончо Токмакчиев, Валентин Танев и Албена Колева. Режисьор – Валентин Танев, сценография и костюми – Николай Нинов.
Цена на билета – 8,00 лева
————————

На 5 май (четвъртък) от 18.00 часа на площад „България” командването на Военно формирование 28880 – Белене организира ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ на Духовия оркестър и самодейния танцов състав на формированието. Концертът е посветен на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.
Всички жители и гости на община Белене са поканени да присъстват на събитието.
При лошо време концертът ще се състои в салона на НЧ „Христо Ботев-1892” – Белене.
————————

На 5 май (четвъртък) от 15.00 часа в сградата на общинска администрация ще бъдат наградени победителите в конкурса, организиран от Община Белене на тема „Великденска украса” и ще бъде открита изложба от творбите, участвали в него.
Подробности за конкурса може да прочетете в раздел „Новини”, Архив април 2016 (публикацията е от 01.04.2016 г.)
———————–

На 4 май (сряда) в салона на НЧ „Христо Ботев-1892” – Белене Детски театрален състав „Слънчо” при ОУ „Васил Левски” ще представи „Златна българска приказка” от Мая Дългъчева. Постановката ще бъде изиграна от 16.00 часа за ученици и от 18.30 часа за възрастни. Входът ще е свободен.
————————

На 1 май (неделя) Община Белене организира на площад „Шаран” Великденско веселие. То ще започне от 16.00 часа.
Всички жители и гости на община Белене са поканени да присъстват на веселието.
————————-

На 27 април (сряда) от 15.30 часа в салона на НЧ „Христо Ботев – 1892” – Белене Сунай Ремзи ще представи книгата си „Останах жив и продължих”. Организатори на събитието са Затвора-Белене и НЧ „Христо Ботев-1892”. Книгата ще бъде представена от Ася Борисова.
Всеки присъстващ ще получи от автора книгите му „Тук няма Аллах, а пророкът е в отпуск” и „Останах жив и продължих”.
Всички жители и гости на града са поканени да присъстват на събитието.
За автора: Сунай Ремзи е роден през 1978 г. Изтърпява 20-годишно наказание за убийство в Затвора-Белене. Вече са изминали 11 години от присъдата му. Автор е на книгите „Казино ДПС” и „Тук няма Аллах, а пророкът е в отпуск”, както и на „Програма за самопомощ на българските затворници”.
—————————-

На 27 април (сряда) в спортната зала на Община Белене ще се проведе V-ти пролетен турнир по хандбал от ЗП-зона „Мизия” – мъже до 10 години. Участие ще вземат четирите отбора: ХК „Левски” – Левски, ХК „Д.М. Тръстеник” – Д. Митрополия, ХК „Локомотив” – Г. Оряховица и домакините от ХК „Дунав” – Белене. Първата среща ще започне в 12.00 часа. Продължителността на срещите ще е две полувремена от по 15 минути.
————————-

На 27 април (сряда) от 10.00 часа в зала № 26 на Община Белене ще се проведе Информационна конференция, свързана със Стратегията за местно развитие на територията на общините Белене и Никопол.
(подробности може да откриете в раздел „Новини” – публикация от 25 април 2016 г., както и в ЗА ОБЩИНАТА – Институции и организации – МИГ Белене-Никопол – Покана МИГ)
————————–

На 24 април (неделя) от 16.00 часа на площад „Шаран” Община Белене организира веселие. Поводът е празникът Цветница.
Веселието ще премине под мотото „Заедно можем всичко, заедно може да се веселим!”.
————————-

На 22 април (петък) на спортната площадка на СОУ „Димчо Дебелянов” ще се проведе V-ти пролетен турнир по хандбал от ЗП-зона „Мизия” – мъже до 11 години. Участие ще вземат четирите отбора: ХК „Нове” – Свищов, ХК „Раховец” – Г. Оряховица, ХК „Ловеч 98” – Ловеч и домакините от ХК „Дунав” – Белене. Първата среща ще започне от 12.00 часа. Продължителността на срещите ще е две полувремена от по 15 минути.
————————

На 22 април (петък) от 10.00 часа пред административната сграда на Община Белене лазарки ще поздравят жителите на Белене. Деца от Подготвителните групи на трите обединени детски заведения в града ще спазят традицията и в навечерието на празника Лазаровден ще пеят и танцуват.
————————–

На 21 април (четвъртък) на сцената на НЧ „Христо Ботев-1892” – Белене ще бъде представена пиесата „Боряна” по Йордан Йовков от Драматично-куклен театър „Иван Радоев” – Плевен. Начало: 19.00 часа.
————————–

На 19 април (вторник) от 11.30 часа в зала №26 на община Белене ще се проведе информационна среща, свързана с консултиране с местната общност за подготовката на Стратегията за местно развитие на територията на общините Белене и Никопол.
(подробности може да откриете в раздел „Новини” – публикация от 16 април 2016 г., както и в ЗА ОБЩИНАТА – Институции и организации – МИГ Белене-Никопол – Покана МИГ)
————————-

На 18 април (понеделник) на спортната площадка на СОУ „Димчо Дебелянов” в Белене ще се проведе ІV-ти пролетен турнир по хандбал от ЗП-зона „Мизия” за жени до 11 години. Участие ще вземат отборите „Бъки” – Габрово, „Дунав” – Белене, „Угърчин” – Угърчин и „Етър” – Велико Търново. Първата среща е с начален час 12.00 часа.
————————

На 8 април (петък) от 8.00 часа общински служители и граждани на Белене ще залесяват. Инициативата е организирана от Община Белене и Държавно горско стопанство – Никопол във връзка със Седмицата на гората (4-10 април 2016 г.). Сборен пункт: бивша бензиностанция „РДК Инженеринг”
————————

На 6 април (сряда) от 13.00 часа в зала 26 на Общинската администрация Общински съвет-Белене ще проведе свое заседание. В предварително обявения дневен ред са включени 25 точки. Сесията е открита и всеки заинтересован може да присъства.
Дневният ред е публикуван в ПРЕСЦЕНТЪР – Новини.
————————-

На 5 април (вторник) 2016 г. от 10.00 часа в зала  № 26 на Община Белене ще се проведе еднодневна работна среща, свързана с консултиране за подготовката на Стратегията за местно развитие на територията на общините Белене и Никопол.
Подробности прочетете в сайта – ЗА ОБЩИНАТА – Институции и организации – МИГ Белене-Никопол.
————————