д-р Лъчезар Апостолов, управител на МЦ „БелМедик”: „НИЕ СМЕ ТУК, ЗА ДА РАБОТИМ ЗА ВСЕКИ ЕДИН ЖИТЕЛ НА БЕЛЕНЕ”

– Д-р Апостолов, как приемате назначението Ви за управител на Медицински център „БелМедик”?
– Като предизвикателство приемам този пост. Управител на медицински център е предимно административна работа. А аз, от началото на трудовия си път, съм все в хирургично отделение, така че тази позиция е нещо ново за мен и затова е предизвикателство, което приемам и с отговорност, и с положителна нагласа.
– От 1979 година сте хирург. Това ли е професията, която Ви е била детска мечта?
– От малък съм искал да стана лекар, тъй като моят баща е лекар. Дори мислех по наследство да взема и неговата специалност. Така се стекоха обстоятелствата, че в Свищов нямаше място за гинеколог, когато аз завърших. Затова записах втората желана от мен специалност – хирургия.
Завърших медицина в София през 1979 година. След получаване на диплома, започнах работа в хирургичното отделение в Свищов. След това във Велико Търново завърших основен курс, а след него бях в Първа хирургия в София. Положих изпит за специалност в София и от 1985 година съм специалист хирург и работя в Свищов. 10 години от трудовия ми стаж са като ординатор. От 1989 година до днес съм началник отделение в свищовската болница.
Може да се каже, че съм щастливец, който е сбъднал детската си мечта.
– От дългогодишната си практика в болницата в Свищов може би познавате и сте работили с колеги от Белене?
– Да, така е. С д-р Ивайло Христов работихме заедно 2-3 години. Той, макар и на половин работен ден, беше при нас. Доста операции направихме съвместно. Познавам и други колеги, с които сега ще работя в медицинския център. Имал съм и пациенти от Белене. Може би знаете – аз съм свързан с Белене по бащина линия. Тук съм прекарвал лятото в детските си години и имам незабравими спомени.
– Днес на бюрото Ви като управител на МЦ „БелМедик” кои са най-неотложните проблеми?
– Няма да бъде леко. Медицината в малките населени места страда много – специалистите намаляват, няма млади лекари. Така че това е основният проблем и тук – липсата на кадри. В Свищов положението е същото – от 20 години не е дошъл един нов, млад специалист. Моята цел и желание е този център да работи и да няма опасност от закриване. Да, кадрови проблеми в момента има, след смяната на управителите. Това е нещо нормално и разбираемо. В момента водим разговори със специалист за кабинет „Уши, нос, гърло”. Оптимист съм и вярвам, че съвсем скоро нещата ще се нормализират. Имам подкрепата на кмета на Община Белене Милен Дулев – млад, амбициозен и динамичен човек, който дори сам търси специалисти. Идеята ни е тези лекари, които работят в Медицинския център да работят и в болницата. Това е удобство и за пациентите – един лекар да извършва прегледа, да поставя диагнозата и след това да извършва лечението, дори ако се налага то да е хоспитализирано.
Другият проблем е финансовото състояние на центъра. Задълженията са около 50 000 лева. Те трябва да се сведат поне до 10-15 000 лева. Центърът е търговско дружество и трябва да бъде на печалба. Надявам се и ще разчитам на подкрепата на кмета Милен Дулев, както и на целия Общински съвет на Белене.
– Много административна работа Ви чака, а хирургията ще Ви загуби ли?
– Не мога да напусна хирургията. Убеден съм, че това няма да пречи на работата ми като управител на МЦ „БелМедик”. Аз съм на този пост от 9 юни и вече имам 5-6 операции на пациенти от Белене. Така че ще извършвам по-леки хирургични операции и няма да натоварваме пациентите с пътуване до Плевен например.
– Д-р Апостолов, възползвайте се и се обърнете към жителите на Белене! Какво бихте искали да им кажете?
– Благодаря Ви за тази възможност. Това, което искам да кажа на жителите на община Белене е, че Медицинският център работи. Има 14 лекари, две медицински сестри, двама рентгенови лаборанта, двама клинични лаборанта, двама рехабилитотари, шофьор, счетоводство, главна сестра. Затова при здравен проблем жителите на община Белене, първо нека посетят МЦ „БелМедик”. Екипът ще направи всичко възможно, за да им е от полза и ще се погрижи за тяхното здраве. Съдействие ще им окажем и в случаите, в които се налага друга лекарска намеса, която не предлагаме в центъра. Ние сме тук, за да работим за всеки един жител на Белене, да му осигуряваме спокойствие, качествени и навременни здравни услуги. Това ще им спести неудобства и притеснения, които всеки изпитва когато е болен или когато негов близък има здравословен проблем, а и да не им се налага да пътуват до съседни на Белене градове, в които да търсят лекарска помощ. Доверете се на Медицински център „БелМедик” и нека всички направим така, че той да съществува – управата на града и ние, работещите в него, като предлагаме добри и качествени здравни услуги, а жителите – избирайки центъра при здравословен проблем.
Разговаря
Ралица Господинова