ОУ “Васил Левски”

ОУ Васил Левски” е наследник на най-старата образователна институция в град Белене. Като начална година за откриване на училището се счита 1937 година, поради изгубване на акта, удостоверяваш действителната година на откриването. По време на двете световни войни училището е носило името „Свети цар Борис”, за което свидетелстват печатите в запазените Главни книги.
Днес ОУ „Васил Левски” се помещава в голяма сграда, състояща се от старо и ново крило, които са функционално свързани. Новата част на училището е завършена през 1991 г. Сградата е санирана и модернизирана през 2010 г. В нея се помещават класни стаи, учебни кабинети, два физкултурни салона, стаи за дейности по интереси, актова зала и административни помещения.
В момента (учебната 2016/2017 г.) в училището се обучават 150 ученици от I до VIII клас. От 10 години към училището е създаден Театрален състав „Слънчо” с художествен ръководител Павел Каракашев. Младите театрали са носители на много награди и отличия от регионални и национални театрални конкурси. Като извънкласна дейност в училището съществува и Арт клуб „Спектър” с ръководител Диана Николова. Ежегодно младите художници печелят призови места от международни, национални и регионални конкурси. През 2016 година бе основан Клуб „Млади възрожденци”. В него членуват 28 ученици от ІІ до VІІІ клас. Председател на Клуба е преподавателят по история в училището Стефка Александрова, а заместник-председател и секретар са учениците Милен Торториков и Цветислава Перникова. Клуб „Млади възрожденци” към ОУ „Васил Левски” е част от над 200 такива клубове в страната, които се изграждат към Общобългарски комитет „Васил Левски”.
ОУ „Васил Левски” има партньорски отношения с училища в Москва (Русия), Измир (Турция) и Михайлещ (Румъния), с които осъществява ученически обмен. Училището работи по проекти на програма „Еразъм+”, Министерството на здравеопазването и национални програми на МОН.
Всяка година на 19 февруари ОУ „Васил Левски” отбелязва тържествено годишнина от гибелта на своя патрон. В двора на училището от 2013 г. има паметна плоча на Васил Левски, която е поставена по инициатива на Училищното настоятелство и със средства от дарения. На 19 февруари това е мястото, където жителите на Белене отдават почит на Апостола на свободата.
Директор на ОУ „Васил Левски” е Румяна Цветанова Богданова, а помощник-директор е Елка Челестинова Дулева-Кунова.

КОНТАКТИ:
ОУ „Васил Левски”
град Белене – п.к. 5930
ул. „Еп. Евгений Босилков” №1
тел. 0658/3 48 34
e-mail: vasillevskibelene@abv.bg
www.vasillevskibelene.org
Фейсбук-страница: Основно училище „Васил Левски” гр. Белене
директор: Румяна Богданова – тел.: 0888 62 62 78
помощник-директор: Елка Дулева-Кунова – тел.: 0894 62 64 07

4

директорът на ОУ „Васил Левски” Румяна Богданова

5-2 сградата на ОУ „Васил Левски” – Белене

3 момент от откриване на учебна година

2-1 В часа на г-жа Величка Петкова, 2015 година

OU-KLUB

Клуб „Млади възрожденци” в деня на учредяването, 2016 година

 

1-2

Изложба на Арт клуб „Спектър” и ръководителят Диана Николова, 2014

 

6

момент от постановка на Театрален състав „Слънчо” с художествен ръководител Павел Каракашев

DSC_0647     taziDSC_0654

kolaj