Почистват Втори обект на остров Белене за Националното поклонение на жертвите на тоталитарните режими

Започна почистването на Втори обект на остров Персин (Белене), където на 28 май ще се проведе 27-то поклонение в памет на всички жертви на тоталитарните режими на ХХ век. „Основно в почистването ще се включат хора от Белене. Това е хубав жест”, каза отец Паоло Кортези – енорийски свещеник и ректор на светилището „Блажен Евгений Босилков”. От Фондация „Остров Белене” и Културен център „Евгений Босилков”, които са организатори на поклонението, заедно със Съюза на репресираните, ще осигуряват транспорт на желаещите да се включат в почистването. Доброволците могат да се обръщат за подробности в католическата църква „Рождение на Блажена Дева Мария”.
27-то поклонение на Втори обект на беленския остров ще започне от 11.00 часа на 28 май (събота). „Ще започнем с изпълнения на ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков” – София. Те ще изсвирят на живо химна на Европа. След това нашите младежи ще четат стихове и спомени от бивши лагеристи, а между тях ще звучат класически музикални произведения. Не случайно мотото на поклонението тази година е „Песента на свободата” – свободата като песен, която не може да спре и за която няма граници”, разказа отец Паоло Кортези. Песен ще изпълни и певецът Васко Кръпката.
От 11.30 часа ще започнат изказванията от официалните лица. От 12.00 часа, по предварителна програма, ще е общата молитва и поклон в памет на жертвите. „След това ще направим символична първа копка на Парк-мемориал. Ние сме почти готови с проекта. Нужно е събирането на още малко средства, затова ще инициираме национална дарителска кампания, за да реализираме Парк-мемориала. Нашата цел е Втори обект да не бъде място само за поклонение веднъж в годината, а през цялата година тук да посрещаме хора от страната и чужбина”, обясни отец Кортези. Поднасянето на венци и цветя ще е в края на поклонението. Очаква се да е към 12.30 часа.
Изложба както в една от сградите на бившия концлагер, така и изложба на открито ще разказват на посетителите за случилото се в миналото на остров Персин. Изложбата на открито ще е с портрети на бивши концлагеристи, автор на които е Петър Байчев, който също е бил лагерист в Белене. Близо 300 портрети са предоставени от неговия син на отец Кортези.
Всеки желаещ да се включи в 27-то поклонение в памет на жертвите на тоталитарните режими на ХХ век на остров Белене може да се присъедини като от 9.00 часа ще има организиран безплатен транспорт до Втори обект. На събитието ще присъстват президентът на Република България Росен Плевнелиев, папският нунций в България монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари, министри и дипломати, бивши концлагеристи, граждани.
Ралица Господинова
POKLONENIE