Кулина вода

Село Кулина вода се намира на 13 км от общинския център – град Белене.

ЛЕГЕНДИ ЗА ИМЕТО НА СЕЛОТО
Едната легенда за произхода на името на селото се носела от уста на уста. Преди няколко стотици години в местността „Глава”, намираща се на 3-4 км западно от селото, били построени големи римски кули. Там е имало много вода. Днес кулите са заличени, но водата все още се ползва за нуждите на жителите на селото. Някогашните кули и вода са дали името на селото – Кулина вода.
Втората легенда е свързана с местоположението на селото. Някога то се е намирало в Йоргов трап (горен и долен). От набезите на турците в него се заселили част от хората, преминаващи от село Деков през Дълга шума за Плевен. Те идвали в тази местност с готова вода (от латинската дума кулинарство или кулинария). Оттам и името на селището – Кулина вода.

ЧИТАЛИЩЕ
Народно читалище „Изгрев-1927” – с. Кулина вода е единствената културна институция в селото. Създадено е през 1927 година. Разполага с добре уредена библиотека и читалня. Организира празници и чествания. Към него функционира Група за народни песни „Китка”, която участва в провежданите от читалището празници и представя селото в различни фестивали в страната.

ЦЪРКВА
Православната църква „Свети Димитър” се намира в центъра на село Кулина вода. В нея се отслужват литургии на Великден и на Димитровден.

ПРАЗНИК НА СЕЛОТО
Празникът на село Кулина вода в миналото и днес се отбелязва на 8 ноември (по стар стил Димитровден).

ТРАДИЦИОННИ КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ
Характерни кулинарни рецепти от село Кулина вода са Сухи пълнени чушки и Кулиноводска халва.

СУХИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ
Необходими продукти:
25 броя сухи чушки
500 гр ориз
500 гр свинско месо
12 – 15 глави лук (средно големи)
3 – 4 домата (може и от консерва)
500 мл олио
чубрица, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне
Чушките се почистват от опашките и семената и се потапят в студена вода. Лукът се обелва и се реже много ситно. После се посолява и хубаво се притрива. Прибавя се половината олио и се разбърква добре. Месото се нарязва на много дребни парчета. Към него се добавят лукът и оризът, чернен пипер, чубрица и сол на вкус. Получената смес се обърква добре. С нея се пълнят добре измитите чушки. Напълнени, те се подреждат в тава или тенджера, на дъното на която са поставени доматите (нарязани на шайби) и малко олио. Отгоре чушките се заливат с останалото олио. Добавя се и вода като се следва правилото при ориза 3:1. Покриват се с фолио или капак. Пекат се в умерено загрята фурна докато водата изври. Приблизително два часа.

КУЛИНОВОДСКА ХАЛВА
Необходими продукти:
1 кафена чаша олио
1 чаена чаша брашно
1 кафена лъжичка канела
2 чаени чаши вода
1 чаена чаша захар
За сиропа: 2 чаени чаши вода и 1 чаена чаша захар
Начин на приготвяне:
Нагорещява се олиото в съд. Слага се брашното и се пържи докато се изпече хубаво и се получи златист цвят. Бърка се непрекъснато. Слага се и канелата. Сиропът е предварително сварен и се прибавя по малко към брашното като едновременно с това се бърка интензивно. Халвата е готова, когато сместа се отделя от съда. С помощта на лъжици се оформят фигури, които се подреждат в чиния за сервиране.

 

КОНТАКТИ:
кметство Кулина вода
община Белене, област Плевен
ул. „Георги Димитров” №50
тел. 06589/22 22
GSM: 0879 123 887
Кметски наместник: Александър Андреев

sgrada-na-kmetstvo-vtori-etaj сградата, в която се помещава кметството (ІІ етаж)

702856_1053113024728077_1418706071_n-1НЧ “Изгрев-1927” – с. Кулина вода

curkva църквата “Свети Димитър”

bivshe-u4ilishte сградата на бившето училище в с. Кулина вода

12498473_1053111348061578_1734026851_n

най-атрактивният частен имот в с. Кулина вода