ДГ “Знаме на мира”

ДГ „Знаме на мира” отваря врати през 1984 г. за 140 деца с две яслени, четири градински групи и 30 души персонал. Днес детското заведение работи с една яслена група, четири градински групи и 20 служители.
Екипът на детското заведение е съставен от знаещи и можещи хора, отлични професионалисти, които възпитават с удоволствие талантливи и чудесни деца. Състои се от 9 педагогически специалисти, 11 души непедагогически персонал и 3 медицински сестри.
ГРУПА „ПЕТЛЕ” с учители: Стефка Джантова – главен учител и Сийка Мънева -старши учител;
ГРУПА „МИНИ И МИКИ МАУС” с учители: Галя Филипова – старши учител и Елка Врайкова – старши учител;
ГРУПА „ЗВЪНЧЕ” с учители: Надка Шалваркова – старши учител и Росица Златева – старши учител;
ГРУПА „КАЛИНКА” с учители: Росица Добранчева – старши учител и Диляна Ерияшева – старши учител;
Помощник-възпитатели: Любка Генова, Теменужка Илиева, Албена Данева, Маргарита Тодорова, Росица Иванова, Стефка Врайкова;
Перач – Катя Ганкова;
Огняр – Васил Ватафов;
Домакин на ДГ и Детска млечна кухня – Галя Врайкова;
Готвачи – Вярка Терзиева и Галя Китанова
Медицински специалист на детското заведение – Елка Николова;
ЯСЛЕНА ГРУПА „ВРАБЧЕ” – м.с. Росица Павлова и м.с. Анелия Джантова
Готвач в Детска млечна кухня е Ангелина Ченешкова, а санитарен контрол – Диана Колева.

МИСИЯ:
Да поставим основите в личностното развитие на бъдещите граждани на Европа, съхранили своята национална и културна идентичност; да гарантираме равни условия за възпитание, обучение и грижа за деца на възраст от 1 до 7 г. и да им осигурим пълноценна подготовка за училище.

ОБУЧЕНИЕ:
ДГ „Знаме на мира” работи по програмата на Н. Витанова „Активността на детето” и учебните помагала на издателство „Булвест”.
От 2015 г. децата от Подготвителните групи работят и по програмите по предприемачество на Джуниър Ачийвмънт България. Децата от група „Звънче” показаха своите умения да проектират, работят в екип и презентират своите идеи за бъдещето на град Белене по време на областната инициатива „Децата в действие сбъдват мечтите си” през м. март 2015 г. Техни ръководители бяха Надка Шалваркова и Росица Златева. Участие взеха в Панаира на детските занаяти по време на Националната конференция по предучилищно възпитание гр. Плевен през април 2015 г. и децата със своята „Пролетна работилничка”, подготвени от г-жа Златева .
През м. ноември 2015 г. децата от ІV група, под ръководството на г-жа Филипова, взеха участие в Световната седмица по предприемачество с открит урок на тема: „Бизнесът в моя град”.
В подготовката на всички важни прояви на децата от детското заведение участват с помощ и подкрепа родителите, които бяха и ментори на децата по време на дейностите.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ ИЗВЪН ДОИ:

– НАРОДНИ ТАНЦИ – ръководител Светослав Врайков
Магията на българските народни танци увлича децата от всички възрастови групи в детската градина. Всеки празник завършва с хоро;
– АНГЛИЙСКИ ЕЗИК – ръководител Елка Врайкова – старши учител в ДГ „Знаме на мира”. Обучението по английски език е безплатно.
Г-жа Врайкова осъществява и четири проекта на детското заведение по e-Twinning;
– РУСКИ ЕЗИК – ръководител Стефка Джантова – главен учител в ДГ „Знаме на мира”. Обучението по руски език е безплатно, финансира се от Национално движение „Русофили”;
– ХАНДБАЛ – ръководител Магдалена Вълкова – треньор в Хандбален клуб „ДУНАВ”-Белене
Спортните занимания са безплатни за децата. Финансирането се осъществява от Министерство на младежта и спорта по Програма „Спорт за децата в детските градини”.

В ДГ „Знаме на мира” работи и ДЕТСКА МЛЕЧНА КУХНЯ с капацитет до 100 деца. Тя предоставя специално приготвени здравословни и разнообразни храни за деца от 4 месеца до 3 години, които се отглеждат при домашни условия и не посещават детски ясли.
Детската кухня приготвя 3 ястия – супа, основно ястие и десерт, за деца от 8 месеца до 3 години. За деца от 4 до 6 месеца – 2 ястия – картофено пюре и кисел, като 2 пъти седмично картофеното пюре е с месо.
Родителите заплащат дневна такса в размер, определена от Местни данъци и такси на Община Белене. Желаещите закупуват купони всеки ден при получаване на храната от 11.30 ч. до 12.30 ч.

ПРОЕКТИ:
ДГ „Знаме на мира” работи вече четвърта година по Проект за спортно обучение на деца на ХК „Дунав”, финансиран от Министерство на младежта и спорта по програма „Спорт за децата в детските градини”.
През 2016 г. ДГ „Знаме на мира” започна работа по 3 e-Тwinning проекти: „Цвете в детските ръце”, „Здравей, пролет” „Великден, добре дошъл в нашата детска градина” и „Най-красива великденска картичка с английски пожелания” -международен конкурс, ІІІ издание.
„Здравей, пролет” е проект, базиран на уменията на децата за различни украси, направени с разнородни материали. Целта на проекта е развиване на творчески умения за работа в екип. Работата на децата ще бъде споделена с нашите партньори от други учебни заведения от Албания, Словакия, Румъния, Турция и Полша. Работният процес обхваща представяне на произведения на изкуството, изработени с различни техники, представяне на пролетна украса в детското заведение, запознаване с българския обичай „Баба Марта” и закичването с мартеници. Срок за изпълнение на дейностите – март, април, май.
Целта на проекта „Великден, добре дошъл в нашата детска градина!” е споделяне на великденските традиции с нашите партньори, подготвяне на презентация „Великден в нашата страна”, където ще представим песни и танци, свързани с пролетните празници – Лазарица, Цветница, Великден,Гергьовден, и запознаване на с нашите традиции и обичаи. Партньори по проекта са: Румъния, Словакия, Полша, Латвия.
Проектът „Най-красива Великденска картичка с английски пожелания” е свързан с изработване на картички с кратки великденски пожелания. В този конкурс със свои творби взеха участие Дани Георгиев, Анна-Мария Леонидова и Теодора Димитрова. В проекта участваха 124 членове от 23 европейски страни. Проектът приключи на 16 март.
През месец април започнахме международен проект с Румъния и Турция на тема: „Да научим повече за нашите приятели”. Проектът включва обмяна на информация относно нашите образователни системи, както и за споделяне на резултати от различни дейности. Партньор е детска градина от гр. Бузъу (Източна Румъния) и от Турция. Срок за изпълнение – 1 година.

УЧАСТИЕ В КОНКУРСИ:
Децата от всички групи на ДГ „Знаме на мира” участват редовно в международния конкурс за детска рисунка „Обичам моята родина”, чийто организатор е Национално сдружение „Русофили”. През 2015 г. в окончателното класиране имахме наградени деца на І и ІІ място. През тази учебна година във всеки кръг имаме класирани деца на първите три места. Елмира Лоринкова от група “Петле” се класира на І място в ХІХ Национален конкурс за весела детска рисунка “Малките нашенци”, който се проведе през месец март 2016 г.

 

КОНТАКТИ:
ДГ „Знаме на мира”
град Белене – п.к. 5930
ул. „Христо Ботев” №4
тел. 0658/3 26 93
e-mail: odz3_belene@abv.bg
страница във Фейсбук – ОДЗ “Знаме на мира”гр.Белене
директор: Елка Арнаудова

078директорът на ДГ “Знаме на мира” Елка Арнаудова

CAM00817CAM00812

DSC_0193

DSC_0210CAM01934-1

DSC_0DSC_0288

Picture-2-1

Picture-114 колективът на ДГ “Знаме на мира”

DSC_0304 Випуск 2016