Спортен клуб по борба “Класик”

Спортен клуб по борба „Класик” е един от малкото спортни клубове на територията на община Белене, където децата могат организирано да се занимават със спорт и да се възпитават в спазване на обществените ценности.
Борбата в град Белене има стари традиции. През 1954 г. в Белене идва Хари Стоев (спаринг партньор на Дан Колов). Същият провежда курсове за треньори по борба. Като първи треньори на борбата в Белене са Николай Пътов и Иван Лоринков. През периода 1962 – 1964 година периодично в Белене идва и Коста Кичуков, който подпомага треньорите по борба. През този период треньор по борбата става и Атанас Пашанков. Под тяхно ръководство са излезли доста борци като Илия Шалварков (републикански шампион за ученически игри), Петър Мънев, Петър Чоранов, Георги Мис, Цветан Иванов и още много други. През 1959 г. на малкото стадионче в Белене се е провел голям международен турнир с участието на националния отбор на България. По-известни борци, участвали в него са: Еньо Вълчев, брат му – Господин Вълчев, Продан Гарчев, Петко Сираков и други.
През 1961 г. Петър Мънев става републикански селски шампион в Провадия, с което става и първият кандидат-майстор на спорта по борба в Белене. Не бива да забравяме, че заслужилият майстор на спорта Стефан Ангелов, участник в две олимпиади в Мюнхен и в Монреал, носител на два бронзови медала, е роден в село Бяла вода – също от нашия край.
През 1968 година Илия Панов започва работа като треньор по борба във физкултурно дружество „Дунав”. До това време борбата се развива в свободния стил.
През 1968 година, след решение на БФБ, борбата в Белене преминава в класически стил.
През 1977 година заслужилият майстор на спорта Тодор Генчев завоюва второ място за юноши в Лас Вегас (САЩ). През същата година той се класира на трето място на световно първенство за мъже в град Гьотеборг (Швеция), а на следващата година в Мексико става четвърти. Участник на световно първенство е и Бисер Босилков.
Големият си спортен път Тодор Генчев започва от нашия град под ръководството на треньора Илия Панов.
От 1983 година Цветан Чоранов започва работа като треньор във физкултурно дружество „ Дунав” – Белене.
През 1989 година майсторът на спорта Пламен Голанчев постига трето място на Европейстко първенство за юноши в Германия, а следващата година, на Световно първенство в град Тел Авив в Израел, се класира на второ място (също за юноши).
През 2001 година майсторът на спорта Иво Минков завоюва златен медал и става европейски шампион за младежи. Същата година е трети в света (също за младежи).
През 2007 година майсторът на спорта Пламен Петров на европейското първенство завоюва бронзов медал за мъже в Норвегия.
Всички тези момчета са започнали първите си стъпки към големия спорт в Белене.
Като треньори по борба в Белене са работили също: Цветан Иванов, Иван Мединцов, Христо Мисов Велков, Пламен Голанчев, Димитър Парашкевов, Любен Павлов Мънев, Антонио Георгиев, Момчил Ганчев, Мирослав Димитров Михайлов и други.
Учреденият „СК по борба Класик” е приемник на бившата секция по борба към ДФС „Дунав” – Белене. До това време председател на секцията по борба е Цветан Иванов, който положи доста усилия борбата да завоюва големи успехи, за което говорят и резултатите. Сформира се мъжки отбор. Той извоюва първо място на зоново първенство и с това придобива право да се състезава в „Б” група. Отборът участва в състезанията на „Б” група две години, предимно със състезатели от град Белене като Стефан Денков, Христо Мисов Велков, Асен Порумов, Димитър Цветанов Парашкевов, Цветан Чоранов (като играещ треньор), Ангел Савов, Веско Мънев, Любомир Мънев, Иван Мединцов и Стефан Жечев. За съжаление, поради премахването на „Б” републиканска група и най-вече поради липса на средства и зала за тренировачен процес, отборът се разпуска.
От основаването на СК по борба „Класик” през есента на 1993 година борбата се развива много добре. Първи президент по това време е Любен Ямелиев. Под неговото ръководство и с активната подкрепа на местната власт, особено развитие получи ученическият спорт. Така през 1995 година отборът на СОУ „Димчо Дебелянов” стана републикански шампион за момчета до VІІІ клас на основните училища. За да достигне до първо място, нашият отбор трябваше да се състезава на няколко етапа:
– Първи етап – регионално първенсто, проведено в град Плевен, спечелено от нашите момчета;
– Втори етап – областен кръг – беленските борци побеждават отборите на град Ловеч, който бе домакин, и отбора на Велико Търново.
На републиканското първенство в град Пловдив участват представители на всички области на България. Конкуренцията е изключително жестока, за което говори и разпределението на медалите. Почти всички отбори излъчват републикански шампиони, но на върха застава най-подготвеният отбор – беленският, със завоювани четири златни, един сребърен и три бронзови медала. Нашият отбор остава недостижим за съперниците.
Републикански шампиони са: Светослав Асенов, Анатоли Савов, Лъчезар Томов и Анатоли Давидов.
Сребърен медалист е Красимир Джантов.
Бронзовите медали са за: Павлин Кунов, Наско Николов и Владимир Кунов.
Милен Томов, Бисер Йосифов Босилков и Емил Давидов не достигат до медалите, но допринасят много за крайното отборното класиране. Треньор на отбора е Цветан Чоранов и учителят по физическо възпитание Илия Панов.
Републикански шампиони в „СК по борба Класик” са: Тихомир Ангелов, Милен Иванчев, Емил Георгиев, Момчил Ганчев, Светослав Асенов, Лъчезар Томов, Анатоли Савов (в двата стила), Анатоли Давидов, Емил Денков, Бисер Босилков, Цветомир Ангелов, Павел Панайотов, Ивелин Василев, Ивелин Генчев, Лора Златкова, Габриел Пламенов.
Освен републиканските шампиони, СК по борба „Класик” – Белене има и сребърни, и бронзови медали от републикански първенства.
Най-голямата гордост за общината и любителите на спорта борба, както и на спортния клуб е, че залата по борба носи достойно името на Тодор Генчев. Та е открита на 24.01.2015 година. Славата, която той постигна за популяризирането на борбата в Белене, Враца и България е прекрасна.
Залата по борба предоставя отлични условия и е модерна база за тренировъчен процес. Разполага с нов тепих, чучули ,фитнес зала.
СК по борба „Класик” – Белене е член на БФБ. Спортният клуб участва в календара на държавните първенства на федерацията – за деца, момчета, момичета, кадети, кадетки, юноши и мъже, където се представя много добре.
Тренировъчният процес се провежда всеки работен ден от 15.00 до 19.00 часа и е безплатно. Треньор: Момчил Ганчев.
Всички тези резултати са благодарение на помощта на Община Белене и добрата работа на ръководството на спортния клуб.

КОНТАКТИ:
Спортен клуб по борба „Класик”
град Белене – п.к. 5930
тренировъчна зала по борба –
ул. „Св. Св. Кирил и Методий” №1
президент: Цветан Чоранов

BORBA-LOGO

BORBA-ZALA

BORBA-ZALA-1 BORBA-ZALA-2

BORBA-ZALA-3-1

BORBA-ZALA-7

BORBA-ZALA-9 BORBA-ZALA-8

12744218_1117478288275940_4921820066591106262_n

BORBA-ZALA-4

BORBA-ZALA-10

BORBA-ZALA-6

BORBA-ot-sustezaniq BORBA-ot-sustezaniq-1

BORBA-ZALA-5